tisdag 22 maj 2012

Utflykter i Bangalore


Mellan studier och andra förpliktelser roar vi oss som vanligt med små utflykter i stan. Många gånger har de tonvikt på shopping. Som jag har konstaterat tidigare har Bangalore inte så mycket att erbjuda när det gäller sevärdheter. Det mest sevärda är nog livet som det kan te sig i olika samhällsskikt. Shoppingen däremot är kul att upptäcka, inte minst för att man vill ha med sig lite hem.

Första året handlade vi mest för att få det lite hemtrevligt. Nu har vi fokus på att hitta något unikt indiskt som vi kan ta med oss på färden.

De senaste veckornas utflykter har varit en salig blandning mellan gammalt och nytt, fräscht och smutsigt.

Det är några favoritställen som vi tenderar att återvända till när det gäller möbler och inredning - Thar, Sunri Lifestyle, Good Earth, Maram, Raintree och till viss mån Eka. Alla dessa har möbler och prylar som är färdiga att ta med sig från butiken. Så är det inte på alla ställen, där behövs iordningställande i form av putsning, lagning, lackning etc.

I början av maj var jag och svenska kompisen Cecilia ute på äventyr med spanjorskorna Carlota och Belén. De tog oss till Balaji's ett mycket spännande ställe i Majestic/City Market-området. Kan säga att jag aldrig hade hittat dit utan vägledning! Sriram parkerade hos sin kommunarbetande släkting, så som han brukar göra när vi håller till i de här krokarna. Sedan får man gå till fots då bilvägarna är smala och trafiken mycket intensiv. Vi vek av in i en smal liten gränd och där låg Balaji's.

Prylar, prylar, prylar...
Enligt våra vänner som har handlat mycket där kan man lita på att priserna är ok och kvaliteten genuin. Det handlar om gamla antika prylar främst från Indien, men även från andra ställen. Här är lite dammigt och smutsigt men ändå mycket bättre än hos "Gubben" på Commercial Street! Framför allt är lokalerna rymligare vilket gör att man ser sakerna ordentligt. Å andra sidan kan det knappast bli mer trångt än det är hos "Gubben".

Balaji's hade allt från gamla oljelampor och prydnader till böcker, målningar och möbler. Överväldigad av allt blev det inte någon shopping den här gången utan bara en genomgång av utbudet.

Det skulle bara dröja några dagar innan vi återvände igen - den här gången med ett gäng skandinaver. Vi hade nämligen bestämt träff med Kaveri (Maharadja ättlingen) som skulle ta oss till Raja Market. När vi närmade oss marknaden insåg jag att vi faktiskt passerade gränden som ledde till Balaji's.

Riktigt hår? Nej, det här var syntet.
Kaveri kände inte till det här stället och blev därför mycket tacksam över att jag visade henne dit. Nu shoppades det lite i alla fall. För egen del blev det ett träskrin med infällda elefanter i elfenben. Mycket fint! Har inte hämtat det ännu eftersom de skulle polera och fixa till det först.

När det gäller Raja Market har jag haft problem att hitta tillbaka dit efter tidigare besök - därför bad vi Kaveri lotsa oss rätt direkt. Det var flera i sällskapet som var intresserade av att handla indiskt småplock att ta med sig hem i present. Här handlades pärlor, vackra band, dörrdekorationer i form av konstgjorda blomrankor, presentutsmyckning, bindis m m. Priserna är så löjligt låga att det nästan är svårt att göra av med en 100-lapp. Angenämt problem!

Testund 
"Entrén"
Indiska kläder högt och lågt
Kaveri och kompisarna I och P
Mellanlandade för lunch på Jayamahal Palace där man i lugn och ro kunde äta och prata. Eller som Kaveri sa - maten är sådär, servicen långsam men miljön skön och avkopplande och dessutom kunglig. Tja, varför inte testa? Maten visade sig vara helt ok, särskilt om man valde indiskt eller kinesiskt. Starkt och gott!

Som slutmål innan det var dags att åka hem och möta barnen stannade vi till på The Jewelry Project. Återigen ett ställe man aldrig skulle ha hittat om man inte blivit visad dit. I närheten av Sankey tank låg ett hus utanför vilket synskadade barn och ungdomar undervisades. En liten dörr ledde in till lokalen med smycken, främst i silver. Där satt en man och tillverkade armband enligt en gammal och sällsynt teknik. Enligt innehavaren är han den enda i Indien som fortfarande kan praktisera tekniken till fullo. Hade lite bråttom iväg och beslutade mig därför att jag får återvända hit när jag har mer tid. Det ligger ju bara ett stenkast från där vi bor!

Ålderdomligt indiskt smyckeshantverk
Ytterligare en utflykt har nyligen gjorts med det skandinaviska sällskapet. Den här gången var det väskor som stod i fokus. Vi återvände till en presentfavorit - franska Nadia Mancions indiskt kitchiga kollektion. Här blev det mycket inhandlat - i princip allt ska skeppas med hem till Sverige och ges bort i present till nära och kära!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar