onsdag 22 februari 2012

City of Victory - Hampi

Vi har nu besökt historiska Hampi, en by som en gång var huvudstad i riket Vijayanagara. Nu ligger det mesta i ruiner men en hel del tempel har bevarats och skvallar om det enorma arbete som lagts ned för att i sten hugga ut budskap som handlar om flera betydelsefulla hinduiska gudar. Hampi har utpekats som ett världsarv av Unesco och är väl värt ett besök om man befinner sig i de södra delarna av Indien.

Vi hämtade upp Martin på jobbet vid 14-tiden på fredagen och färdades sedan i ca 6 timmar innan vi nådde Hospet, en ort ca 30 minuter från Hampi. Hospet är ett mycket enkelt indiskt samhälle där huxflux ett relativt nybyggt Royal Orchid Hotel dyker upp i närheten av järnvägsstationen. För oss utlänningar känns det mycket bra att ha en fräsch miljö att vistas i den tid man inte är ute på äventyr.

Vårt ressällskap familjen E var redan på plats då de hade möjlighet att åka redan tidigt på morgonen. De hade hunnit testa poolen och restaurangen och konstaterade att allt var helt ok. Vi träffades för middag och lite snack innan det var dags att kojsa för att orka med lördagens upptäcktsfärd i Hampi.

Rullade efter frukost, strax innan kl 9. En varm och solig dag mötte oss och Hampis gamla och faktiskt realtivt rena miljö visade sig från en mycket fin sida. Vår guide, Manju, var duktig på engelska och ville väldigt gärna berätta och visa oss alla historiska platser.

Vi inledde vid Sunset Point i the Sacred Center vid Hemakuta Hill. Vandrade sedan från plats till plats under flera timmar och fotade, fotade, fotade! Många tempel, basarer och heliga platser besöktes.

Hampi basar
Här sätter vi av på vår flera timmar långa upptäcktsfärd
Blommorna börjar slå ut på de kala kvistarna, häftig syn och vacker utsikt
Clara bland de jättelika stenbumlingarna
I bakgrunden syns det mäktiga Virupaksha Temple
På toppen av en jättesten som en gång legat under havsytan
 
Tre heliga män som ber om gåvor
 
En riktig cooling!

Skön vila i skuggan
Ett tempel genom hålkamerateknik sedan 1300-1400 talet!
Bostäder har poppat upp bland de urgamla ruinerna
Ännu en basar där det såldes ädla varor som guld och silke
Härlig färgklick bland all sten
Någon som minns detta från Djungelboken?
Vid Tungabhadra River
Vitthala Temple
Garuda relikskrin i Vitthala Temple
Guiden tolkar stenkonsten
Illustration av fint vattenspel när det regnar
Tog paus för lunch på en mysig indisk restaurang "Under the Mango Tree" där man satt under jättelika manogträd på terasser av sten. Pausen var välförtjänt och vi njöt i fulla drag!

Den färskpressade bananjuicen var underbar!!
Softar i skuggan av mangoträden
Nästa etapp tog vi oss till med bil, det var den kungliga delen av staden - Royal Enclosure. Här fick vi åter igen mängder av tillfällen att plocka fram kameran. Vi var nu varma, trötta och fulla av intryck så intensiteten i fotandet avtog markant. Elvira, Clara och kompisen K åkte hem och badade i poolen i stället. Martin, som inte hade fått nog av dagsvandringen, gav sig ut på en löprunda för att få ur sig lite extra energi. Bara han kan komma på en sådan tanke när temperaturen ligger en bit över 30°!

Vackra bågar vid Queen's Bath
Entré till Hazara Rama Temple
Hela historien om Ramayana är uthuggen runt denna byggnad
Vackra Lotus Mahal
Elefantstall vid Lotus Mahal
Mäktigt och vackert symmetriskt
Hemma på hotellet igen kändes det helt fantastiskt att duscha av oss dammet och slå oss ned för en lång och god middag!

Söndagen var åter en resdag och vi tog sällskap de många milen tillbaka till Bangalore, mycket nöjda över att vi kommit iväg på denna fantastiska resa!

2 kommentarer:

  1. Fantastiskt Nina. Nu är det väl dags att göra fina tavlor till att hänga på väggarna i ert nya hus. Måste finnas fantastiska ramar där nere i Indien.

    Har du köpt en hålkamera?

    Kramis // Helle

    PS. Jag kämpar på som en blå med lektionerna. RAW-lektionen har varit mastig (men intressant). På fredag tar jag studiedag hela dagen, jag klarar inte att bara använda kvällar och helger.

    SvaraRadera
  2. Oj vilka fina bilder - låter som en härlig resa!
    Ser fram emot att skypa snart och höra mer om era flyttplaner. Kram Tobbe

    SvaraRadera