torsdag 10 november 2011

Nrityagram - a dream came true!


The Dream  

"I dream of building a community of dancers in a forsaken place amidst nature. A place where nothing exists, except dance. A place where you breathe, eat, sleep, dream, talk, imagine - dance.
A place where all the five senses can be refined to perfection. A place where dancers drop negative qualities such as jealousy, small-mindedness, greed and malice to embrace their colleagues as sisters and support each other in their journey towards becoming dancers of merit."

"A place called Nrityagram." 

– Protima Gauri (October 12,1948 - August 18, 1998



Vi träffades hemma i G's trädgård på förmiddagen för en kopp kaffe innan vi åkte iväg på utflykt med NB (svensk/norsk gänget i norra Bangalore). Utflyktsmålet var Nrityagram, en dansskola en bit utanför staden. Ju närmare vi kom desto mer landsbygd blev det. Svårt att tänka sig att det skulle finnas någonting särskilt inom kort.


Omgivningen kring dansskolan var helt fantastisk! Allt var byggt i sten och det växte vackra träd och växter. Intrycken var gammalt, genuint, fridfullt och rent. 


Vi fick en snabb genomgång av skolan till vilken de riktigt duktiga dansarna söker sig. De bor på skolan och lever ett enkelt liv där disciplin och självhushållning är nyckelord. De utbildar sig under flera år till perfektionism.Vi tittade på tre tjejer och en kille som övade en indisk dans, Odissi, där hela kroppen synkroniseras - fingrar, armar, ögon, nacke, mage, ben och för att inte tala om fötterna. De övade om och om igen ackompanjerade av en kille på trumma och en som slog takten samt gav instruktioner. Övningen pågick i flera timmar varav vi följde med i ungefär en timma. Tyvärr fick man inte fotografera övningen. 

En liten glugg in till övningslokalen

Inspirerade av deras ihärdighet och kunnighet strosade vi sedan omkring och såg de små runda husen där de bor och lever samt den grönskande omgivningen.

Bostäder

Hungriga sökte vi oss till restaurangen, som drivs av Taj, placerad vid ett vattendrag mycket fridfullt och vackert. Beslutade oss för att prova lite av varje och beställde därför in samtliga varmrätter som bland annat innebar varma grönsaker, linsröra, kyckling, lamm, bröd och ris. Som förrätt var det en soppa samt bönsallad och till dessert en gudomligt god chokladglass.


Mycket nöjda med dagen begav vi oss åter tillbaka mot vår verklighet och det hektiska livet i stan. Dansskolan var en skön paus och jag är säker på att jag kommer att återvända åtminstone en gång till - om inte fler!

Kika gärna på hemsidan via länken:
Nrityagram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar