söndag 20 november 2011

Julkänsla trots allt!

Häromdagen sa barnen att det är svårt att veta vilken månad det är när det känns som sommar hela tiden. Kan bara hålla med, svårt att tänka sig att vi är inne i slutet av november och att det var första advent i helgen.

Nu har vi i alla fall bestämt oss för att locka fram lite julkänsla så gott det går. Förra veckan på lördagen åkte jag och tjejerna hem till G där doften av pepparkakor redan låg tung. Deras maid hade gjort en strålande insats med degen som blivit stenhård och fick hackas isär i smulor - förmodligen berodde det på att sockret var av det grova slaget. Det kavlades och bakades pepparkakor i flera timmar, många små och stora händer hjälptes åt.

När vi tog en fikapaus fick vi njuta av de nybakade pepparkakorna. Helt underbara och nästan lite knäckiga i smaken!

Gav oss sedan på nästa bak, lussekatter. Medan "Mer Jul" med Adolphson & Falk ljöd i bakgrunden arbetade vi på med den fantastiskt lättjobbade degen. Det gjordes främst traditionella lussekatter medan barnen, med lite mer fritänkande hjärnor, gav sig på att skapa varmkorv m bröd, glasögon, rosa bandet, en katt mm

Resten av veckan har till stor del ägnats åt att planera och fixa inför Luciafirande och första Advent.

I torsdags inledde vi tjejer i NB med en Spadag på sprillans nya och fräscha Sheraton. Vilken underbar ansiktsbehandling jag lyckades pricka in - så härligt! Njöt av en god lunchbuffé på Feast innan vi skiljdes åt.

Några timmar senare sammanstrålade representanter ur de nio svenska familjerna på skolan. Där skulle hållas PTA möte på kvällen med Sverige som värdland. Vi hade bestämt oss för att bjuda på den fina ljustraditionen som vår Lucia ändå är. Med Lucialinnen uppsydda i fin egyptisk bomull, egentillverkad sjärngossestrut till Martin och stjärnstav skapad av en vissen palmkvist gick vi igenom vår repertoar. På fikabordet bullade vi upp med nybakade lussekatter och pepparkakor. Såväl fikat som vår lussning fick idel lovord! Även om de förmodligen inte förstod ett skvatt av det vi sjöng. Tack vare det kunde vi skala ner antalet verser och i stället upprepa så att det inte skulle bli för svårt för oss - var ju några år sedan sist man lussade!

I lördags var det OWC's årliga julbasar - premiär för vår del. Vi kom dit innan allt folk hade kommit eftersom Clara och alla andra elever från Stonehills Primary School skulle uppträda mellan 11 och 12. Strosade runt och spanade in försäljningsutbudet, fanns mycket fina saker som jag hade tänkt ta en närmare till på senare. Man kan tycka att jag borde ha lärt mig att man inte ska skjuta upp något till senare eftersom det oftast är försent då...

Elevernas framträdande var väldigt charmigt. Mindre charmigt var förmodligen det extrainsatta numret med oss föräldrar som blivit ombedda att upprepa Luciasuccén från i torsdags. Den stora skillnaden var fullt dagsljus, stearinljus som slocknade av vinden, noll akustik och svajiga mikrofoner. Lät nog inte vidare värst. Men nu har vi bjudit en större skara människor på vår Luciatradition i alla fall.

Igår firade vi så Första Advent med buller och bång hemma hos oss. Eftersom vi skulle bli runt 30 personer hade vi bokat klubbhuset samt bett dem ta hem bord och stolar. Knatade iväg för att inspektera läget på förmiddagen och tur var väl det. Varken stolar eller bord fanns på plats och dessutom visade det sig att de krävde polistillstånd för att servera alkohol, vilket inte alls framgår av den information som finns tillgänglig att läsa. Vi skippade alltså klubbhuset och gick hem och funderade på hur vi nu skulle lösa det hela. 30 pers i vårt kombinerade vardagsrum och kök kräver någon form av kreativ lösning.

Byggde ett ståbord av åtta flyttkartonger med Claras extrasäng som bordsskiva samt buffébord av flyttkartonger med en skärmvägg ovanpå. Tack vara G's stora utbud av dukar och röda gardiner kunde vi maskera allt och vips blev det riktigt representativt! För att få till ett julbord bidrog gästerna med olika inslag. Det blev köttbullar, Janssons, Västerbottenpaj, vörtbröd, knäckebröd, rödbetssallad, nubbesallad, kryddost, julost, risgrynsgröt, pepparkakor, lussekatter, knäck, ischoklad, glögg mm. Så gott och trevligt!

Efter allt vi upplevt den senaste tiden börjar julkänslan trots allt infinna sig. Härligt!


2 kommentarer:

  1. va Duktiga Ni är och Ide´rika... Flotta Lucianattlinnen ni sytt upp och vilken stilig stjärngosse ni hade med i tåget...ha ha
    kram
    Camilla

    SvaraRadera
  2. Camilla,

    Ja, det var allt modigt av Martin att ställa upp. Att han sedan gjorde en utomordentligt fin insats med Staffan visan blev liksom pricken över i:et =)

    Kram
    Nina

    SvaraRadera