onsdag 30 november 2011

Skoverkstad, väsktillverkning och presentshopping

De två senaste dagarna har vi varit och sett tillverkning av skor och väskor på nära håll samt handlat presenter med indiskt tema i modern tappning.

Vi började med presentshoppingen! Var på en privat visning av tuffa prylar mestadels tillverkade i plats. Det är en fransyska som har dragit igång verksamheten. De har bott i Indien i 12 år och har förutom tillverkning av väskor av olika format även en gård där de odlar kryddor, bär och frukter. Hittade Fikonhonung och Mango green lemon marmelad. Ska bli spännande att smaka! Handlade även några fräcka små väskor som ska bli presenter så småningom.

Coola väskor att ha till stranden kanske?
Åkte vidare till den verkstad där de tillverkar skräddade skor och väskor av märket Plum Tree, säljs på Raintree och på Ffolio. Som vanligt är det enkelhet som präglar tillverkningen. Man förvånas över det fina resultatet - smäckra sandaletter och väskor i härliga färger.

En blomdekoration till skorna
Sista putsningen
De hade inte så många färdiga skor att visa så vi beslutade oss för att åka till Raintree för att se och prova. Därefter blir det ju mycket lättare att besluta sig för vilka man vill ha och låta dem göra dem exakt efter ens egen fot. Hittade två par skor som jag förmodligen kommer låta tillverka. Priserna är helt ok, under 2000 Rs eller ca 250 kr. Dyrt för att vara Indien förstås, men inte med svenska mått mätt.

Idag var det dags för besök på ett litet företag i ett slumområde ca 45 minuter hemifrån. En av våra svenska kompisar, F, jobbar som volontär där. Verksamheten har enbart kvinnor anställda. De lär sig driva företaget - ANU - vars affärsidé är att tillverka väskor, mappar, pärmar, mobilfodral etc av återvinningsbart material, t ex mjölkkartonger, juiceförpackningar och tyger. Fascinerande arbete och resultat!

Stämningen var mycket uppslupen i väskverkstaden!
Hantverk
Den här typen av projekt är riktigt samhällsnyttigt. Förutom att de lär sig ta tillvara på material som annars bygger på sophögarna så lär de sig hur de ska bete sig, de får hjälp med barnpassning och lär sig engelska.

Barngruppen sjunger en välkomstsång
Slumområdena präglas förutom av fattigdom även av missbruk t ex i form av alkohol och spel. Det är främst männen som missbrukar och därigenom spenderar de få medel familjen har. Genom verksamheten ges kvinnorna en bättre ställning och möjlighet att ta hand om sig själv och sin familj.

Vackra färger i slummen
En liten flicka så söt!
Ville gärna vara med på bild
liksom de här två små killarna...
Se så stolt hon är över sin fina docka!
Innan vi tjejer skiljdes åt för dagen åt vi en god lunch på Infinitea. Riktigt trevligt ställe och framför allt mycket gott Masala te!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar