lördag 22 oktober 2011

Indiskt från morgon till kväll

Idag har vi haft en riktigt härligt indisk dag med upplevelser från morgon till kväll! Inledde med att äta frukost på Shanti Sagar i "Big Market-området" i form av Masala Dosa, Pori, Wada och Masala The. Mätta och full med energi tog Martin med sin mamma och tjejerna ner på stan för att åka den i dagarna invigda Metron. Med en oääääändlig kö blev det bara en fika i närheten av Metron där de kunde beskåda det lila/grön/vita tågsetet tuffa förbi.

Hoppade sedan in i en Auto Rickshaw och tog sig till ett av våra favoritområden Malleshwaram. Promenerade omkring och besökte bland annat den mysiga frukt- och grönsaksmarknaden som ligger några trappsteg under gatunivå.

Samtidigt som de roade sig på stan tog jag och Shortcut sikte på mäklarmotorcykeln framför oss visades lägenheter och fristående hus. Samtliga lokaliserade i närheten av Dollars Colony. Ganska mör anslöt jag till de övriga tidig eftermiddag.

Nästa anhalt för dagen var ett tempel. Vi hade tänkt se Iscon som är ett Krishna tempel, men det var tyvärr stängt. Eftersom vår käre chaufför är väldigt förtjust i tempel tog han oss till ett annat som låg precis i närheten. Det var ett tekniskt tempel enligt Sriram. Låg ganska högt upp och inhyste en stor gud som jag inte minns namnet på. Den var uthuggen i ett jättelikt stenblock vilken målats helt svart. Vi visades skisser och foton över uppförandet av området 1973 och framåt. Då fanns det inte ett enda hus i närheten och stenblocket restes helt ensamt på en kulle. Nu är bebyggelsen tät och flyter vidare kilometer efter kilometer.


Sriram visade även en gud som han själv uppkallats efter, omringad av flera andra gudar. Vet inte om jag någonsin kommer få koll på alla dessa gudar, men det är rätt fascinerande att se hur betydelsefulla de är. Precis när vi skulle åka såg vi en kille som hoppade av sin motorcykel och med hjälmen fortfarande på huvudet ställde han sig och bad vänd mot templet högt där uppe.

Vid fem var dagens stora höjdpunkt - middag hemma hos Srirams fina lilla familj. Vi välkomnades av hans fru Parma med varsin blomma. Nykterister som de är bjöd de på fördrink i form av apelsinläsk (Miranda). Maten dukades upp på mattan på golvet - flera olika kycklingrätter med god styrka, Biryani (en blandning av ris, kyckling och goda kryddor) samt en currysås. Till detta vatten. Hela familjen plus Parmas lillasyster satt och tittade på när vi åt (med fingrarna förstås) och var snabba att fylla på våra tallrikar. Väldigt gott men i någras tycken lite starkt.


Efter middagen följde Sriram oss med ut på en promenad i deras omgivningar. Ett mycket trevligt område ska tilläggas. I och med att det är festivaltider (Diwali) var det mycket folk i farten. Insåg att det här området är minst lika bra som Commercial Street som vi brukar besöka. Skillnaden är bara att det är mycket billigare här. Elvira och Clara passade på att få varsin hennamålning. Nöjda med vår indiska dag återvände vi hem och började packa för vår resa till Ganges och Varanasi i morgon bitti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar