söndag 4 september 2011

Ganesh så långt ögat når


I veckan har vi befunnit oss mitt i firandet av den stora guden Ganeshas födelse. Ganesh, son till Shiva och Parvati, är hinduismens förmodligen mest populära gud och känns igen på sitt elefanthuvud. Han symboliserar visdom och lycka och hjälper människor över hinder och svårigheter. Både människor och andra gudar ser upp till Ganesh, inte konstigt att hans födelse firas med pompa och ståt! 

I tisdags följde jag med på en fotoutflykt till Pottery Town. Där stod tält i långa rader vilka inrymde enorma Ganeshor tillverkade av lera som sedan målats och dekorerats i regnbågens alla färger. Man höll som bäst på att lägga sista handen vid dem innan de skulle fraktas vidare över staden. Här fanns även många små verkstäder och försäljningsställen med guden i mer behändigt format.

Ganesh förses med guld och glitter

Teamwork - en som håller färgpytsen och två som målar


Den här blir utmärkt!
Pottery Town gör skäl för sitt namn
Härliga kontraster
Barnen bär fram inför lastning på halmförsedd lastbil
Lite damm som måste blåsas bort
Nu har vi jobbat klart!
Gyllene Ganeshor i miniformat bärs ned efter målning

På torsdagen den 1 september inleddes firandet och hyllandet - Ganesh Chaturthi - för att sedan hålla på i flera dagar. Festivalen engagerar en mycket stor del av befolkningen och avslutas med att man tar avsked av guden genom att sänka ner den i vatten.

På kvällen var vi och fyra andra familjer bjudna till svenska vänner som bor i närheten av en konstgjord sjö - Sankey's Tank. Vi promenerade tillsammans ner till vattnet för att beskåda hur folk bar fram sin Ganesha för att se den doppas i vattnet tre gånger och slutligen sänkas ned. Detta pågår under flera dagar, vi bevittnade endast startskedet. Trevligt att komma så nära en mycket viktigt indisk tradition!

Hyllning och utsmyckning inför avskedet
Sista färden
Avsked i Sankey's Tank
Se gärna bifogad länk för mer information:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar