onsdag 25 maj 2011

Lyckad instruktion

Idag gav jag mig i kast med en ny utmanande uppgift - att instruera Padma i konsten att baka Farmors goda russinbröd.

Det började redan för ett par månader sedan med att Clara i fasen av hemlängtan mailade farmor för att få hennes väl beprövade brödrecept. Förtjänas att nämnas att det inte är helt lätt att hitta riktigt gott, grovt bröd här i Indien. Därav ytterligare önskan att baka vårt eget.

Med farmors recept i näven gav vi oss ut på jakt efter rågmjöl - ragi, linfrön, solroskärnor och russin. Vi hade redan hittat havregryn och vetemjöl - maida. Jäst fick vi av våra svenska vänner som varit planerande nog att packa med sig torrjäst.

Till första baktillfället lyckades vi hitta ragi och vita russin, men inte det övriga. Bakade på det vi hade och lyckades rätt bra, trots svårigheter med tidsinställningen i den kombinerade ugnsmikron. En bränd plåt - i övrigt allt bra. Vi frossade i nybakat bröd och njöt för fullt!

Sedan dess har en svensk besökare vänligt nog haft med sig solroskärnor och vi har själva hittat linfrön samt vanliga, hederliga russin.

När vi nu har förmånen att ha en maid i huset har jag successivt slussat in henne i att laga pajer, köttfärssås, pasta carbonara och annat som vi längtat efter.

Nu var det alltså dags att lära Padma den ärofyllda uppgiften att baka Farmors bröd. Med hennes försök att baka bullar i färskt minne var jag med och såg till att hon inte snålade in på någon ingrediens. Vid bullbaket hade hon bara tagit en fjärdedel av jästen. vilket förstås ledde till att bullarna blev till små hårda bollar som fick doppas för att bli ätbara.

Poängterade att det var viktigt att jäsa brödet ordentligt samt bevaka själva gräddningen för att undvika brända bullar. Jag och tjejerna gav oss sedan iväg till Mantri Mall för att shoppa present till ett kalas de ska på på fredag.

Döm om vår förvåning när vi senare på eftermiddagen kom hem och fann köket fullt av härligt runda och alldeles perfekt bakade brödbullar! Behöver jag nämna att vi alla skippade middagen i kväll och i stället åt oss mätta på mackor? Tror det snart är dags för ett nytt försök med att baka kanelbullar - det är ju så himla gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar