tisdag 24 maj 2011

Dhobi Ghat - en icke avundsvärd arbetsplats (Fotolektion 2:1)

Under vår andra fotolektion skulle vi jobba manuellt med två exponeringskomponenter - ISO (hur snabbt kameran reagerar på ljus, d v s ljuskänsligheten) och exponeringskompensation (hur mycket ljus som reflekteras från objektet - ljusnivån).

Vi hade först en genomgång av teori samt föregående veckas läxa som bestod i att utforska hur ett foto sparat i jpeg-format försämras om det redigeras flera gånger. Påtaglig förändring som aldrig kan återskapas såvida man inte jobbar med en kopia.

Så var det dags att ge sig ut i verkligheten. Rustade med kamera, extra minneskort, extra batterier, vatten, något att fylla på energin med, solkräm och lämpliga kläder gav vi oss iväg. Så vad är lämpliga kläder? Själv har jag skaffat mig ett par Alibaba-byxor som kan liknas vid ballongbyxor med massor av tyg. Heltäckande men ändå svala. Tillsammans med en linneskjorta med halvlång ärm kändes klädseln ok - vi stack ut hyfsat mycket ändå bleka, blonda, kameraförsedda...

Vi gjorde två stopp av vilka jag beskriver det första i det här inkägget - fortsättning följer. Vi klev av vid Dhobi Ghat vilket bäst kan beskrivas som ett stort utomhus tvätteri. Männen (!) står i bassänger fyllda med tvättvatten som når upp till låren. I stekande sol jobbar de för hand och slår tvätten ren mot stenhällar. Tvätten hängs sedan på det gytter av tvättlinor som löper över hela området. Därefter tas allt om hand, stryks och görs fint. Allt detta i sådan värme att vi som bara rörde oss lugnt i området kände oss helt överhettade. Kan bara föreställa mig hur varmt och kvalmigt det måste vara att ha detta som sitt levebröd...
Gnugga, gnugga.
Tvätta, tvätta.
Vy över tvättbassäng och tvättunnor
Hyfsad mängd tvätt att ta hand om.
Varför valdes Dhobi Ghat som fotoobjekt? För ljuset och för plaggen och vattnet som reflekterar ljuset. Här jobbade vi med justeringar genom att göra bilden ljusare eller mörkare beroende på ljuset och klädernas färger. Framför allt vita och svarta plagg kräver manuell justering. Eftersom det var en solig dag använde vi bara ISO 100. Väldigt lärorikt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar