fredag 30 september 2011

Bildkomposition - vad och hur?

Har nu dragit igång fotolektionerna igen, mycket efterlängtat! Fokus ligger på komposition. Det är slut på att bara ta en bild rakt upp och ner. Vi ska arrangera bilderna så att rule of thirds används och därmed gå bort från vårt amatörmässiga beteende att envisas med att sätta objektet i mitten. 

Vad vill vi visa och hur? Det handlar om att skapa mer spännande bilder som lockar betraktaren att vilja se mer, även det som fortsätter utanför den faktiska bilden. Fundera igenom vad det är vi vill visa och inte klämma in för mycket på en gång. Less is more! 

Bör man hålla kameran horisontellt eller vertikalt? Eller varför inte jobba diagonalt? Ska man stå, sitta eller kanske ligga ner för bästa kameravinkel? Experimentera och snåla inte på antalet bilder. Och viktigt - skär inte av armar och ben! 

Så här långt kom vi under första lektionen för hösten för en vecka sedan. Fick en hemuppgift som vi inledde med att redovisa på lektionen igår. Uppgiften handlade om att experimentera med kameravinkeln, perspektivet och inte minst tänka på rule of thirds.
En lime i daggen
Vår kursledare bullar alltid upp med kaffe/te, goda tilltugg och mysig stämning. Idag bjöds det på ljumna croissanter. Så medan vi mumsade på drog en ny lektion igång. 

Först och främst - keep it simple! Vi inledde med att prata linjer - ledande linjer som drar betraktarens blick genom bilden. Det kan vara långa, korta, tjocka, smala, horisontella, vertikala, diagonala eller som en S-kurva. Utmaningen ligger i att hitta dessa linjer i den bild vi vill förmedla och att presentera dem på ett tilltalande sätt.
En växt i morgonsolen
Nästa steg behandlade "shape". Försöker komma på ett bra ord på svenska. Figur kanske kan fungera? Shape ska nämligen inte blandas ihop med Form som handlar om tredimensionell gestaltning och kommer behandlas senare i kursen. 

Det handlar om att identifiera saker du ser i det dagliga livet. En figur definieras som tvådimensionell och kan t ex vara triangelformad och återfinns ofta i naturen (berg, trädtoppar) men också gjorda av människan (hustak, pyramider). En kvadratisk eller rektangulär figur är oftast tillverkad så som möbler, dörrar och fönster. Runda figurer finns naturligt t ex i form av frukter, bär och regndroppar och slutligen har vi spiralformade figurer. Det kanske vanligaste spiralformade objektet populärt att fotografera är faktiskt rosen. Nej, jag hade inte heller tänkt mig rosen som en spiral.

Slutligen gick vi igenom struktur och mönster. Även om man inte kan känna strukturen kan man skapa ett fotografi som med hjälp av hur ljuset faller (skuggorna som bildas) och avståndet till objektet ger känslan av struktur. 

Mönster skapar ordning i kaoset vi har runt omkring oss och ger stabilitet och rytm till bilden. Struktur är oftast ett mönster på nära håll. Låter det flummigt? Tja, det kräver nog sin övning att få rätt på alla olika delar. En utmaning som känns väldigt inspirerande! 


Bilderna är från Russel Market - förutom de två första som är från vår trädgård.


2 kommentarer:

  1. Oj så häftigt. En helt annan stil än förra bilden jag kommenterade, men härliga och färgstarka. Och så är de fyra nedersta väldigt snygga ihop också.
    Hej Hopp // Helle

    SvaraRadera
  2. Tack! Det är tacksamt att fotografera objekt som inte rör sig. Fast ljuset på den här marknaden är minst sagt klurigt. Mycket manuell justering för att få till verkliga färger. Men det är ju det som är kul och utmanande!

    SvaraRadera