onsdag 23 mars 2011

Skoldags

Två dagar efter ankomst skjutsade Shortcut mig och tjejerna till Stonehill International School, ca 20 minuter från vår bostad.


Skolan är verkligen i en klass för sig. Förutom att den är fantastisk att se på, har stora grönområden, rymliga och svala lokaler, egen pool och ett ridhus som närmsta granne, så är den också mycket uppskattad för sitt IB program. Man blir faktiskt sugen på att själv gå i skolan när man vistas där! Just nu går det ca 220 elever på skolan, från 3-18 år. Det finns plats för många fler och skolan har därför ett tillväxtfokus. Den är bara 2,5 år gammal och växer med bra fart.

Personalen är mycket vänlig och tillmötesgående. De är förstås proffs på att ta till sig barn som inte förstår särskilt mycket engelska, få dem att känna sig trygga och så skonsamt som möjligt slussa in dem i skolan.

De två första dagarna var Elvira och Clara "civilklädda" för att markera att de är nya och på så sätt få respekt för att de inte hittar, inte pratar så mycket engelska, är blyga etc. Jag tillbringade dessa dagar i skolans bibliotek för att finnas inom betryggande avstånd men ändå inte vara med och störa på lektionerna. Det är skolans önskan att det ska gå till på det sättet.

De börjar båda i Primary School (P), Elvira i P8 och Clara i P7. Eleverna delas in i olika nivåer beroende på när de är födda på året. Clara har t ex kompisar som fyller sent på året och därför går i P6 medan Elvira har kompisar som fyller tidigt på året och går i M1 (Middle School). Varken Elvira eller Clara har någon från Sverige i sin klass. Just nu finns det förutom vi enbart två svenska familjer på skolan, en som har pojkar på 16 och 18 år och en som faktiskt startade under föregående vecka (14 mars) med två döttrar i Elviras ålder och ett par år äldre.


Skolbussen kommer 7.08 varje morgon och hämtar upp på området. De börjar sedan skoldagen kl 07.40. Måndag och fredag slutar de kl 14.55, är hemma med bussen ca 15.25. Tisdag, onsdag och torsdag har de aktivitet efter skolan. Clara har fotboll och konst och Elvira fotboll och simning. Dessa dagar är de hemma 16.25.

Det tar ett tag att komma in i allt, inte minst i språket. Både Elvira och Clara har ett gott ordförråd för sin ålder, men har ändå väldigt olika förutsättningar i och med sina olika personligheter.

Första veckorna var de både väldigt trötta i huvudet. Clara tyckte inte att hon förstod någonting av det som sades. Elvira tyckte det var något lättare, men fortfarande jobbigt att inte förstå allt. De har båda bitit ihop och kämpat på riktigt bra. De får båda väldigt fin hjälp från skolan genom ESL - English as a second language. Det innebär att de kan gå ifrån sina vanliga lektioner för att få extra stöd och jobba med språket på ett lättsamt sätt. ESL finns till för att återuppta ett förlorat självförtroende och är menat att vara roligt och avkopplande.


Elvira har nu efter 1,5 mån kommit in i språket och pratar både på lektioner och med kompisar. Clara har inte känt sig så bekväm i att prata utan mer lyssnat in och skaffat sig bättre hörförståelse. Clara har också tyckt det varit jobbigt att inte kunna vara sig själv, d v s så sprallig och spontan som hon är hemma i Sverige.

Igår inleddes något som vi tolkar som en mycket positiv vändning för Clara - hon var glad och positiv och visade en tydlig nyfikenhet på barnen i vårt bostadsområde - hon sa att hon skulle vilja bli kompis med dem och få koll på var de bor. Att se den glada Clara vi känner sedan tidigare var den absolut bästa födelsedagspresenten jag kunde få!

Vi ser nu med ännu större glädje fram emot en fortsatt bra vistelse i Bangalore och Indien!

7 kommentarer:

  1. Så härligt med den födelsedagspresenten!

    SvaraRadera
  2. Härliga bilder och gott att höra att lilla Clara repar mod - nytt land och nytt språk är en enorm utmaning, roligt att höra att hon kämpar på! Hälsa alla med en kram från oss!
    /Tobbe

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Jättekul att läsa mer om er vistelse och fantastiskt för er att ha detta som dagbok. Roligt att det har lossnat för båda barnen nu.

    Skolan verkar fantastisk, och det där med ESL känner vi igen. Hur mycket läxor har de?

    Kram på er alla. Hälsningar / Helle

    PS. Jag har skickat mail till både dig och Marin, förutom Grattismailet igår :-). Eftersom en sak var extra viktig och jag inte hört något från någon av er undrar jag om ni ens har fått det.

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Härligt att du kommit igång med bloggen igen!
    Barnens skola verkar vara toppen. De kommer säkert att trivas bra där!
    Verkligen skönt att höra att det börjar lossna för Clara med engelskan. Det gäller att ha tålamod, språket ordnar sig alltid med tiden. Men det är inte så lätt i början när de är blyga och osäkra...
    Toppenfina bilder du har lagt upp. Det är så spännande att läsa och se om era upplevelser i Bangalore!
    Hälsningar Åsa

    SvaraRadera
  5. Helle,

    De är faktiskt inte överösta med läxor som vi hade trott. Ca 2-3 läxor per vecka verkar vara melodin. Till hösten när Elvira börjar Middle School kommer läxmängden att öka vad jag har förstått.

    Egentligen tycker inte jag att läxa eller ej är det viktigaste, däremot tycker jag om att den läxa de får kräver eget tänkande och kreativitet. Det är riktigt bra!

    SvaraRadera
  6. ja, det stämmer ju, kvalitet framför kvantitet.Det var en plåga för alla när Henrik hade 1,5 h läxa varje dag plus fredag till måndag i Kina. Kina längtar jag efter men inte den biten. Skulle vilja påstå att den mängden förstör familjeumgänget som är minst lika viktigt.
    Det verkar vara en riktigt bra skola ni valt!

    SvaraRadera
  7. Våra barn, som går på en amerikansk skola här i Shanghai, har dessvärre mkt mer läxa. Mellan 1,5-2 h varje dag + på helgerna. Detta börjar redan i lägre klasserna. Jag tycker att det är lite väl mkt ibland, även om jag också tycker att det är bra med en stunds läxa varje dag.
    På skolan verkar man vara sliten mellan de amerikanska/europeiska föräldrarna som vill att barnen ska ha mindre läxa och de koreanska/japanska föräldrarna som tycker att detta är alldeles för lite!
    Intressant att se hur olika det är på olika håll runt om i världen!
    Jag håller med Helle om att det verkar vara en jättebra skola för tjejerna!
    /Åsa

    SvaraRadera