måndag 19 december 2011

Vietnam - Ho Chi Minh City

Resan till Kuala Lumpur tog ca 4,5 timma. Vad fick vi se där om inte Harrod's. Kände ett lätt Londonsug och hoppade därför in och tog en Cappuccino och scones. Dyrt och smarrigt! Ett par timmars flygning senare var vi framme i Ho Chi Minh City, Vietnam.


Hotellet - Kimdo Royal City Hotel - var helt ok, varken mer eller mindre. Åt vår första lunch där vilken också var ok men inte något vi kommer välja igen.
Incheckning
Vy från hotellfoajén. Folk äääälskar att fota sina kära omgivna av julpynt!
Väntar på någon?
Martin i folkhavet. Ingen tar någon större notis om honom, de fotar blinget runt hotell entrén.
De två första dagarna njöt vi av att kunna göra något vi knappt kunnat göra det senaste året - ta långa härliga stadspromenader! Det är verkligen en underbar känsla att ge sig ut i en väl fungerande stad där man kan se livet omkring sig och slipper gå och titta neråt för att undvika att snubbla eller trampa snett.

Stan känns fräsch med fina byggnader och bra gator. Det är främst "two wheelers" som far omkring. Trafiken är väldigt intensiv men mycket mer organiserad än vi är vana vid. De allra flesta har någon form av skydd över mun och näsa när de kör samt förstås hjälm. Oftast är det max två personer per fordon men ibland sticker det upp ett barn mellan två vuxna, gärna stående på sadeln, utan hjälm! 

Kvinna lagar och säljer våfflor utmed trottoaren
Högt...
Hela staden sjuder av jul. Julmusik spelas överallt, barnen har tomtekläder, eller åtminstone luva. Byggnaderna är översållade av dekorationer i form av belysning och "granris". Men ser pyntade julgranar, snögubbar, enorma julgranskulor, renar och tomtar  Det är sådan kontrast mot Bangalore där man verkligen får leta efter julen. 

En av de främsta fotoställena - utanför Gucci

Maten är som alla vet helt underbar! Vi som älskar koriander, basilika och citrongräs i kombination med lime och chili får vårt lystmäte! Testade restaurangkedjan Pho 24 utifrån tips från klasskompisar till Elvira och Clara. Det är förmodligen Vietnams svar på McDonald's men såååå mycket godare och fräschare. Klart godkänt om man har svårt att hitta någon vettig restaurang när hungern sätter in.

Här är varmare än i Bangalore och lätt fuktigt. Skönt om man klär sig rätt och skippar jeansen vilket vi lärde oss under vår första stadspromenad.

Säg "Fo 24"
Elvira på Pho 24
Uppe på balkongen tog vi en kaffe m lite gott till
Vilket restaurangbesök som helst blir kul om man kan måla på duken!
Har varit på krigsmuseet och sett många intressanta men framför allt tragiska bilder. Det värsta är att  det långt efter krigets slut fötts barn som är svårt missbildade och sjuka till följd av att någon eller båda föräldrarna blivit utsatta för de giftiga kemiska stridsmedlen, av vilka det värsta är Agent Orange. Fruktansvärt tragiskt!

Krigsskador i 2:a och 3:e generationen
Måndag morgon ställde vi klockan för att följa med en guidad tur till Cu Chi tunnlarna ca 1,5 timmas bussresa från stadskärnan. På väg dit lotsades busslasset, av guiden kallat "familjen", via ett av de många projekt som drivs för de handikappade. De tas om hand av staten och lär sig bland annat skapa konst - i det här fallet lack-konstverk.

Vietnamesiska lack kvinnor på rad


Äggskalskonst
Cu Chi tunnlarna var fascinerande. Det är ett 20 mil långt tunnelsystem i flera våningar. Under tiden de användes gillrades livsfarliga fällor för inkräktare, sinnrika ventilationssystem via "termitstackar", mötesrum, matsal, sjukhus etc - allt under jord.Vi fick prova att krypa ca 30 m via en tunnel som justerats för turister och därmed är dubbelt så hög som de ursprungliga. Kändes trångt nog, skulle inte vilja prova de riktiga tunnlarna. Förhållandena lär ha varit vidriga med sjukdomar, skadedjur och brist på syre.

Turistanpassad tunnel - lagom trång
"Familjen" är samlad för tapioka och te
Tog oss en tur på en lokal marknad och handlade solbrillor, väska, plånbok och ett par tavlor. Alltid lika roligt att köpslå när man väl kommit igång. När försäljaren kastade iväg väskan in i sin lilla butik och inte följde efter mig när jag valde att gå därifrån förstod jag att the bottom was nådd.

Sista dagen i Saigon tillbringade vi i Mekong Deltat, vilket också det tog ca 1,5 timma att ta sig till. Samma guide som dagen innan, Tommy, hämtade käckt upp en delvis ny "familj". Deltat var väldigt vackert och vi fick uppleva djur och natur på nära håll, olika typer av båtfärder samt en fräsch lunch. Som avslutning på dagen togs vi till en vacker Padoga.

Hemma i stan igen tog vi oss till en favorit i repris - Saigon Beer garden - avslappnat och trevligt med riktigt bra meny. Dessutom bara fem minuter från hotellet. Nöjda med våra dagar i Saigon packar vi oss vidare till sol och bad på Phu Quoc Island!

1 kommentar: